Nominaties muziekwedstrijd “Van Oranje” bekend

Den Haag – Vandaag 2 juli 2015 is er door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk een Persbericht uitgebracht met de aankondiging van het slotevenement van de viering van 200 jaar Koninkrijk op 26 september 2015.  Hierin is onder meer een link naar de website (het online magazine van 200 jaar Koninkrijk) opgenomen. Eén van de artikelen in dit magazine betreft een stuk over de muziekwedstrijd ‘Van Oranje’. Hierin wordt de lezer gewezen op ons YouTube-kanaal waarin alle inzendingen te bewonderen zijn.

De drie genomineerde orkesten die kans maken om de muziekwedstrijd ‘Van Oranje’ te winnen worden medio juli bekendgemaakt. De inzendingen op deze door het Nationaal Comité uitgeschreven wedstrijd blijken stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Aan de wedstrijd die op 30 november 2013 van start is gegaan konden alle orkesten, (brass)bands, carillons, draaiorgels en fanfares in het Koninkrijk meedoen.

Bij de sluiting van de inzendingstermijn op 31 mei 2015 bleek dat uiteindelijk dertien orkesten met in totaal zo’n 800 muzikanten hún versie van het muziekstuk ‘Van Oranje’ via YouTube hebben ingezonden. Een eerste blik op deze inzendingen laat zien dat er veel talent aanwezig is binnen de (amateur)muziek in ons land.

Jury

De jury die de inzendingen gaat beoordelen wordt voorgezeten door NC-lid en zangeres Izaline Calister, en bestaat verder uit dirigent en klarinettist Jan Cober van de Nederlandse Federatie van muziekverenigingen, Milouska Meulens (presentatrice van het NOS Jeugdjournaal) en Carl Wittrock, de componist van het stuk ‘Van Oranje’. Alle inzendingen zijn te bekijken via het  YouTube-kanaal van 200 jaar Koninkrijk.

Het winnende orkest mag zijn versie tijdens het slotevenement van 200 jaar Koninkrijk op 26 september 2015 in theater Carré in Amsterdam ten gehore brengen.

Izaline Calister is enthousiast over de inzendingen: “Al die muzikanten hebben ieder voor zich honderden uren besteed aan het instuderen van de partijen en het oefenen van het samenspel. Daaromheen zijn er tientallen vrijwilligers actief geweest rond deze orkesten: de acteurs in de filmpjes, de cameralieden en de geluidsmensen. Zó veel deelnemers is bijzonder en het resultaat is heel indrukwekkend. Dat mag niet onvermeld blijven”.

Componist Witrock: “Het muziekstuk is een verbindende factor in de viering van 200 jaar Koninkrijk. Het staat symbool voor het samenspel van alle inwoners, ieder met zijn of haar eigen talent. Muziek kan alles en iedereen samenbrengen in ons kleurrijke Koninkrijk. Dat blijkt ook uit de verschillende inzendingen. Vele orkesten laten een mooie mix zien van muzikanten in elke leeftijdscategorie en afkomstig uit verschillende delen van het land.”

En wie wordt de winnaar?

De jury kijkt niet alleen naar wie het stuk muzikaal technisch het meest hoogwaardig uitvoert, maar vooral naar welk orkest zo goed mogelijk de ziel van het stuk oppakt. Verder beoordeelt de jury de originaliteit van de uitvoering. De komende weken worden alle inzendingen bekeken. Medio juli zullen de drie beste inzendingen bekend worden gemaakt. Half augustus komt de jury nog eenmaal bijeen om uit deze drie nominaties de winnaar te selecteren. Tijdens het officiële  deel van het slotprogramma dat op 26 september plaats vindt in Amsterdam zal het winnende orkest in het bijzijn van tal van genodigde gasten in theater Carré zijn uitvoering ten gehore brengen.

Bekijk hieronder de inzending van Eensgezindheid

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.