In een orkest bedoeld men met de term “orkestbezetting” de aantallen en de types muziekinstrumenten die meespelen.
Eensgezindheid heeft van oorsprong een fanfare-bezetting, aangevuld met klarinetten en dwarsfluiten. Een fanfareorkest bestaat – in tegenstelling tot een harmonieorkest – uit koperen blaasinstrumenten, saxofoons en slagwerk. Een dergelijke bezetting is vooral typisch voor Nederland en België. Van oudsher is de fanfare bekend als het orkest dat al musicerend op de maat van de muziek door de straten van een plaats trekt bij feestelijke gebeurtenissen. Tegenwoordig zijn de meeste fanfareorkesten als Eensgezindheid ontwikkeld tot volwaardige concertorkesten die niet meer op straat lopen.
Typerend voor een orkest als Eensgezindheid is dat er veel bugels in zitten. Een bugel is een vrij onbekend muziekinstrument met een relatief zachte, warme klank. De bugel lijkt veel op een trompet, maar de trompet heeft een schellere, hardere klank. De bugel is uitgevonden door Adolphe Sax, ook de uitvinder van de saxofoon.
Eensgezindheid werkt ook regelmatig met een aanvullende orkestbezetting (de zogenaamde gastspelers) om bepaalde onbezette plaatsen in het orkest op te vullen. Deze gastspelers zijn ervaren muzikanten de naar een concert toewerken met een bijbehorend repetitieschema.
Voor meer informatie over onze orkestbezetting kunt u contact opnemen met het informatienummer 072 533 48 51 of via onderstaand contactformulier.