Eensgezindheid Heiloo doet mee met wedstrijd “Van Oranje”

Op 30 november 2013 is de muziekwedstrijd Van Oranje van start gegaan. Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk daagt alle orkesten, bands en fanfares in het Koninkrijk uit om hún versie van Van Oranje in te zenden via YouTube.

Tijdens de officiële start van de viering van 200 jaar Koninkrijk heeft componist Carl Wittrock in de Ridderzaal het stuk Van Oranje voor het eerst ten gehore gebracht. Dat deed hij samen met het Harmonieorkest van Muziekvereniging Apollo uit Goor. De uitvoering was live op Nederland 1 te zien en te horen.

 

De Wedstrijd

In het kader van 200 jaar Koninkrijk heeft het Nationaal Comité een bijzondere compositiewedstrijd uitgeschreven. De wedstrijd is speciaal voor (brass)bands, fanfares, (symfonie)orkesten, carillons en draaiorgels uitgeschreven.

De Winnaar

De beste, de leukste of origineelste uitvoering wordt beloond. De groep die wint, mag tijdens het slotevenement van 200 jaar Koninkrijk op 26 september 2015 optreden in Amsterdam. In 2015 zal een vakjury het winnende orkest bekend maken.

Componist Carl Wittrock: “Van Oranje moet een allemansvriend worden. Het zou fantastisch zijn als alle orkesten en bands het stuk zouden kunnen spelen. Ik ben erg benieuwd wat de orkesten ermee gaan doen. De uitvoering van een brassband zal natuurlijk heel anders zijn dan die van een symfonieorkest. De jury zal niet kijken naar wie het stuk muzikaal technisch het meest hoogwaardig uitvoert, maar juist naar welk orkest zo goed mogelijk de ziel van het stuk oppakt. Alle middelen zijn daarbij geoorloofd.”

Voorzitter van het Nationaal Comité Ank Bijleveld-Schouten: “Dit muziekstuk moet een verbindende factor worden in de viering van 200 jaar Koninkrijk. Wat mij betreft is het een muziekstuk dat symbool staat voor het samenspel van alle inwoners, ieder met zijn of haar eigen talent”.

Op zondag 10 mei starten de filmopnames van Eensgezindheid dat volgens een  heel origineel en eigentijds draaiboek uitgevoerd gaat worden. “Leven in Vrijheid” is hierbij het centrale thema.

Bron:  www.200jaarkoninkrijk.nl

Reacties zijn gesloten.