Muziek doet meer met ons brein dan we denken

Muziek heeft meer invloed op ons brein dan we denken. Het kan zelfs helpen bij de behandeling van autisme en gedragsproblemen.

Dit zegt professor klinische neuropsychologie Erik Scherder: “Zelfs alleen al het denken aan muziek activeert allerlei netwerken die ook actief zijn bij andere zeer complexe functies zoals het geheugen en het empathisch vermogen.”

Autisme
Bij mensen met autisme is het empathisch vermogen vaak een kwetsbaar netwerk: “Door het netwerk uit te blijven dagen met bijvoorbeeld muziek, kan het empathisch vermogen vergroot worden.”

Dit betekent volgens Scherder niet dat muziek de beperkingen van autisme helemaal kan laten verdwijnen: “Maar je ziet wel in heel veel studies dat het echt een bijdrage kan leveren. En dan hebben we het niet alleen over het empathisch vermogen.”

Rapmuziek
Scherder is ook bezig met een onderzoek dat de invloed van rapmuziek bestudeert op jongeren met gedragsproblemen: “De gedragsproblemen komen vaak voort uit moeilijkheden om emoties te reguleren, een vaardigheid waarbij de twee hersenhelften nauw moeten samenwerken.”

Bij rapmuziek gaat het om een combinatie van praten en muziek, waarbij ook deze twee hersenhelften betrokken zijn en moeten samenwerken. Scherder: “We verwachten dat de emotieregulatie beter gaat als iemand naar rap luistert, omdat dat een hele mooie samenwerking betekent tussen de twee hersenhelften.”

Erik Scherder staat begin 2016 met violist Pekka Kuusisto in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven om te praten over wat muziek met onze hersenen doet.

Bron: BNR

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.