Grote klap voor muziekschool, bibliotheek en verenigingen in Heiloo

HEILOO – De bezuinigingen van 150.000 euro die in Heiloo volgend jaar moeten worden gehaald op kunst en cultuur komen vooral voor rekening van de Muziek- en Dansschool (60.000 euro) en de bibliotheek (40.000). De andere verenigingen krijgen een subsidiekorting van 2 procent, in totaal 15.000 euro boven de al eerder doorgevoerde bezuiniging van 16% op cultuur.

Verder wordt op basis van de nieuwe verdeelregels 37.500 euro aan subsidieaanvragen afgewezen en komt er 7500 euro minder voor internationale samenwerking. Er komt dan 10.000 euro beschikbaar voor vernieuwende activiteiten, zo besloot de gemeenteraad maandagavond.

muziekschool

 

Met de kerntakennota heeft de gemeenteraad verdeelregels vastgesteld voor wie wel en wie geen subsidies krijgt, en hoeveel. Criteria zijn onder andere dat onderscheidende activiteiten voor gaan, net als activiteiten voor mensen die zichzelf niet kunnen redden en voor jongeren. Extra aandacht is er voor activiteiten die jongeren en ouderen verbinden, een gezonde leefstijl bevorderen en voor innovatieve activiteiten.

De muziekschool krijgt volgend jaar minder geld voor individuele muzieklessen voor volwassenen (55.000 euro) en danslessen, omdat deze activiteiten niet onderscheidend genoeg zijn. Mensen met een laag inkomen kunnen ondersteuning krijgen, stipte CDA-fractievoorzitter Hessel Hiemstra aan. De bibliotheek zal vooral worden gekort op cultuureducatie en ontmoetingsactiviteiten. Volgens directrice Jeanette Braam is het waarschijnlijk niet nodig om afscheid te nemen van nog meer personeel.

De verdelingen konden geen genade vinden bij de oppositiepartijen in de raad. ,,We gaan de bibliotheek en de muziekschool in heel zwaar weer brengen”, zo zei PvdA-fractievoorzitter Ko Hemminga. Fons Hopman van D66 vond de nota ‘een gedrocht’. ,,Eerst wordt bepaald wie welke bezuinigingen kan dragen en dan wordt er een sausje van kernactiviteiten over gegoten. Een sausje met een rare smaak. Terugsturen naar de keuken.” Gevraagd naar een alternatief, stelde hij voor de kaasschaafmethode weer te gebruiken. Maar de raad wilde daar niet aan.

Wethouder Elly Beens stelde dat de bibliotheek vijf wettelijke taken heeft, maar dat de gemeente zelf mag bepalen op welk niveau die worden ingericht. Het college heeft gekozen om minder te doen aan cultuureducatie en ontmoeting. De coalitiepartijen waren het daar mee eens en namen de nota aan.

Bron: Noordhollands Dagblad

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.