Eensgezindheid goede tweede op muziekwedstrijd 200 jaar Koninkrijk

Den Haag – Eensgezindheid is een goede tweede geworden op de muziekwedstrijd 200 jaar Koninkrijk welke  is uitgeschreven door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. Het Frysk Jeugd Orkest is de winnaar van de muziekwedstrijd. Het orkest heeft een optreden gewonnen tijdens de slotviering van 200 jaar Koninkrijk in Koninklijk theater Carré. Volgens de jury was het “een genot om naar deze uitvoering van ‘Van Oranje’ te kijken en te luisteren”.

Een grote prestatie

De jury van de muziekwedstrijd bestaat uit zangeres Izaline Calister, presentatrice Milouska Meulens, dirigent Jan Cober en Carl Wittrock, de componist van het stuk ‘Van Oranje’. Zij hebben niet alleen gekeken naar wie het stuk muzikaal technisch het meest hoogwaardig heeft uitgevoerd, maar vooral naar welk orkest zo goed mogelijk de ziel van het stuk heeft opgepakt. Verder heeft de jury de originaliteit van de uitvoering beoordeeld. Volgens het viertal was de inzending van het Het Frysk Jeugdorkest de beste. “Het Frysk Jeugdorkest heeft een prachtige uitvoering van hoog niveau ten gehore gebracht, met goed samenspel en een mooie interpretatie van de partituur. Het is een genot om naar deze uitvoering te luisteren. Dat is een compliment voor de jonge musici die over een grote muzikaliteit beschikken, maar ook voor de dirigent. De uitvoering is mooi, strak, fris en zuiver. Daarnaast is de opname verzorgd en functioneel. Hier is veel aandacht aan besteed en het is te zien dat het geheel met liefde is gemaakt. Een grote prestatie van zulke jonge mensen,” aldus het juryrapport.

Frysk Jeugdorkest

Het Frysk Jeugd Orkest bestaat uit een groep jonge enthousiaste amateur-muzikanten. Het orkest heeft een symfonische bezetting van zo’n zestig leden. Het orkest handelt vanuit vier kernwaarden: Plezier, Samenwerken, Discipline en Ontwikkelen. Sinds 1997 staat het orkest onder de muzikale leiding van Theo Brouwer. Kijk ook op www.FryskJeugdorkest.nl.

Spannende competitie

Dertien orkesten met in totaal zo’n 750 muzikanten hebben hun versie van het muziekstuk ‘Van Oranje’ ingezonden. Volgens Izaline Calister laat een blik op de inzendingen zien dat er veel talent aanwezig is binnen de amateurmuziek in ons land. U leest meer over alle inzendingen en de achtergrond van de competitie in onze artikelen ‘Alle dertien goed!’ en ‘Laat Van Oranje horen!’.

Een goede tweede

Volgens de jury was de inzending van Eensgezindheid heel origineel omdat het orkest  muzikaliteit aan creativiteit wist te binden. Het thema “spelen in vrijheid” was ook uitstekend gekozen. Hel filmpje stal de harten van de juryleden, aldus het juryrapport. De muzikale uitvoering schoot daarentegen iets te kort te opzichte van het Frysk Jeugdorkest waardoor de eerste prijs niet haalde.

Bekijk hieronder de filmpjes van het Frysk Jeugdorkest en van Eensgezindheid

   

 

Bron: Juryrapport / 200 jaar Koninkrijk.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.