Heb je ooit een echt orkest willen dirigeren en sta je wel eens in de kamer mee te zwaaien op de maat van de muziek? Dan is dit jouw kans. In navolging van het populaire televisieprogramma Maestro organiseert Muziekvereniging Eensgezindheid Heiloo een eigen dirigentenwedstrijd.
De winnaar van de wedstrijd ontvangt de “gouden dirigeerstok” en mag op het voorjaarsconcert op 9 april in Fletcher Heiloo ook echt het grootorkest van Eensgezindheid gaan dirigeren. Dit concert staat in het teken van “Heiloo Got Talent” waarbij ook de “Heilooër Maestro” van 2016 zijn/haar talent laat zien.
Voor wie?
De wedstrijd is bedoeld voor mensen die nog nooit voor een orkest hebben gestaan. Noten lezen of enige kennis van het notenschrift is geen voorwaarde maar het kan wel handig zijn. Voor de kandidaten die zich aanmelden organiseert de vereniging op zondag 20 maart een workshop van 11.00 tot 16.30 uur in het repetitielokaal van Eensgezindheid in Heiloo. Tijdens de workshop wordt er gesproken over de rol en de geschiedenis van de dirigent, en gaan de kandidaten in groepsverband slagschema’s oefenen. Vanaf 14.00 uur `s middags arriveren de orkestleden en gaan de kandidaten ook echt op de bok staan om het orkest te dirigeren. Enkele orkestleden vormen een jury en aan het eind van de middag wordt bekend gemaakt welke drie kandidaten genomineerd worden voor de finale.
De jury zullen de kandidaten beoordelen op:
• muzikaliteit
• contact met het orkest / charisma
• slagtechniek
• leiding geven aan het orkesten / aangeven van inzetten
• interpretatie/eigenheid/originaliteit
• totale indruk
Op donderdagavond 31 maart worden de drie genomineerde kandidaten nogmaals uitgenodigd om met het orkest te gaan oefenen. Pas tijdens het voorjaarsconcert op 9 april in het Fletcher Hotel Heiloo maakt de jury bekend wie de enige echte Maestro van Heiloo wordt. Ter plekke mag de Maestro het door hem of haar geoefende muziekstuk ook echt uitvoeren, op de bok en met publiek in de zaal.
Muziekstukken
Kandidaten kunnen bij het aanmelden kiezen uit drie muziekstukken die zij graag zouden willen dirigeren. Daarbij wordt gevraagd om een 1e en 2e keuze aan te geven. De muziekstukken zijn:
Keuze 1. Hine e Hine
Hine e Hine is een kinderliedje uit Nieuw-Zeeland. Het lied is geschreven tussen 1908 en 1916 door Fanny Rose Howie, die zich Te Rangi Pai Poata noemde. Het lied is geschreven in het Maori, de taal van de Maori’s.
Keuze 2. Second Waltz
The second Waltz ofwel Waltz No. 2 werd geschreven door de Russische componist Dmitri Shostakovitch (1906-1975). De wals maakt deel uit van de zogeheten Suite Voor Variété-Orkest, een verzameling van vóór 1956 geschreven korte werken van Shostakovitch. Op 1 december 1988 werd deze ‘Suite’ opgevoerd in Londen. Het was de eerste keer dat een westers land de muziek te horen kreeg. Voor André Rieu betekende The second Waltz in 1994 zijn grote doorbraak. Het lied stond liefst 30 weken aaneengesloten in de Mega Top 50, een prestatie die tot 1994 niemand had bereikt.
Keuze 3. Wals Medley 3
“Wals-Medley 3” is gewijd aan vele walsen die onder andere door André Rieu bekend zijn geworden. In deze medley horen wij onder andere ”An der Schonen Blauwen Donau” van Johann Strauss en maar ook andere werken als de Second Waltz van Shostakovich passeren de revue.
Aanmelden
Aanmelden als kandidaat is mogelijk via onderstaand formulier tot uiterlijk 28 februari. Er is plaats voor slechts 8 kandidaten. Iedereen mag inschrijven, de minimale leeftijd 14 jaar. Kosten voor de workshop zijn € 35 inclusief lunch. Bladmuziek en een opname van de muziekstukken worden uiterlijk op 6 maart 2016 toegestuurd.
Uiterlijk op 1 maart ontvangt de kandidaat bericht over de inschrijving. De kandidaat krijgt dan informatie opgestuurd over:
- informatie over de repetitielocatie, de exacte data en tijd.
- Informatie over de betaling van de deelnamekosten.
- het muziekstuk in pdf formaat en een link naar de opname
Bij overschrijving van het aantal deelnemers zal er geloot worden. Daarbij geldt dat wij streven naar een afspiegeling van de bevolking van Heiloo.
Fout: Contact formulier niet gevonden.