Grote belangstelling voor Böhmisch/Mährische blaasmuziek

Drukbezochte wedstrijden en concerten, mooie prestaties van de Nederlandse deelnemers en drie dagen lang een prima sfeertje. Met de organisatie van de zestiende Europese kampioenschappen Böhmisch/Mährische blaasmuziek in Kerkrade wilden KNMO en WMC de Volkstümliche muziek in de etalage zetten. Conclusie: een blaaskapel is zo gek nog niet.

In een geweldige atmosfeer en onder grote publieke belangstelling heeft in en rond de Kerkraadse Rodahal de 16e editie van het EK Böhmisch Mährische Blaasmuziek 2015 plaatsgevonden. Landelijke muziekorganisatie KNMO en WMC Kerkrade tekenden voor de organisatie van deze wedstrijd onder auspiciën van de Europese Confédération Internationale des Sociétés Musicales (CISM). Aan de schitterende Musikantentreff op zaterdagavond, waar een geweldige internationale uitwisseling van muzikanten plaatsvond, werd nog een extra internationale dimensie toegevoegd door de optredens van de internationale koren die in het kader van CantaRode in Kerkrade aanwezig waren. Het Universiteitskoor van Puerto Rico wist ook de harten van de blaasmuziekliefhebbers te stelen.

Europees Kampioen

Uiteindelijke winnaar en Europees Kampioen in de Höchststufe werd Lublaska uit het Zwitserse Luzern met 92,43 punten. Zij mochten behalve de trofeeën een prachtige bugel van Adams Muziek mee naar huis nemen. Een geweldige tweede plek was er voor de Böhmerwaldkapel uit Schinnen met 90,88 punten. In de Oberstufe werden de Don Bosco Musikanten uit het Duitse Bamberg kampioen met 91,45 punten. In deze klasse wisten de Eiserbach Muzikanten uit Bocholtz eveneens de tweede plek te behalen. In de Mittelstufe tenslotte werd de Belgisch Limburgse Blaaskapel Os Genuge uit Bree kampioen met 90,33 punten.

Böhmisch/Mährische blaasmuziek

Böhmisch/Mährische blaasmuziek is beter bekend als Egerländer-muziek, en is afkomstig uit Bohemen, dat vroeger bij Oostenrijk hoorde. De rivier de Eger (tegenwoordig heet hij “Cheb”) – een zijtak van de rivier de Elbe – stroomt door dit gebied, dat dus Egerland wordt genoemd. Het is volksmuziek, met soms een vrolijke, soms een weemoedige noot, en bestaat uit veel polka’s en walsen. In het noordelijk deel van Tsjechië speelt men hoofdzakelijk Böhmische muziek; in het zuiden van Tsjechië veelal Mährische muziek. Böhmische muziek (uit Bohemen) is over het algemeen wat rustiger dan de Märische tegenhanger, uit Moravië dus, die vaak veel sneller er drukker is. Egerländer-muziek is een mix van Böhmisch/Mährische muziek die door emigranten vanuit Tsjechië naar Duitsland is meegenomen, onder andere via Ernst Mosch.

Bron: KNMO/Klankwijzer/Amsterdamse Blaaskapel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.