In Diever wordt stilgestaan bij het feit dat de film Fanfare zestig jaar geleden in première ging. En dat terwijl Giethoorn en de film onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Het waterdorp werd pas door toeristen ontdekt na de film van Bert Haanstra, met 2,6 miljoen bioscoopbezoekers de op een na succesvolste in de Nederlandse filmgeschiedenis
Fragment uit de film Fanfare
Dat Diever nu de diamanten jubileumviering voor de neus van Giethoorn wegkaapt heeft te maken met het feit dat daar de slotscene is opgenomen. De strijd tussen de twee ruziënde muziekkorpsen uit Lagerwiede (zoals Giethoorn in de film heet) werd bijgelegd op een muziekconcours en die scene is opgenomen op een weiland in Diever.
Er werkten muzikanten van verschillende korpsen uit de regio mee als figurant en het vaandel van Wapse komt even in beeld. Ter gelegenheid daarvan zijn er diverse vertoningen geweest van Fanfare, is er een speciale Bert Haanstra-wandeltocht uitgezet en was er een muziekconcours georganiseerd op de locatie waar zestig jaar geleden voor de film ook werd gemusiceerd.
Afgeblazen
Heeft Giethoorn de boot gemist, nu niet daar maar in het Drentse dorp de komische speelfilm centraal staat? Berry Huisman, secretaris van fanfare De Wieden (een collectief van Giethoorns Fanfare, Onderling Genoegen en Crescendo Wanneperveen) denkt van niet. ,,Wij zouden meedoen aan dat muziekconcours en daar onder meer een nummer spelen waarin de filmmuziek is verwerkt. Door bezettingsproblemen hebben we onze deelname moeten afblazen. Er zijn door ziekte, zwangerschap en vakanties te weinig mensen.”
Huisman sluit niet uit dat de muziekvereniging toch nog aandacht gaat schenken aan de filmpremière, die plaats had op 24 oktober 1958. “Er is nog niets gepland, maar we moeten maar eens zien wat we in het najaar kunnen doen of tijdens de gondelvaart, waaraan wij meedoen.”
Café Fanfare, dat de naam dankt aan de film, zegt dat Giethoorn zich niets laat afnemen door Diever. ,,Wij spelen wel in op het jubileumjaar. Met nog enkele horecazaken houden wij 1 september Natuurlijk Dineren, een culinaire vaartocht. Die staat in het teken van de film. Het zou mooi zijn als de fanfare die avond ook muziek komt maken”, zegt eigenaar ArieWillem Vermeij. En het is volgend hem niet ondenkbaar dat er ook op of rond 24 oktober nog iets staat te gebeuren bij Fanfare.
Tuba
In het café aan het Binnenpad is zestig jaar na dato nog altijd ruim aandacht voor de film opnamen. Naast tal van foto’s en andere spullen hangt prominent aan de wand de bombardon waarin acteur Hans Kaart (kastelein Geursen in de film) is te zien. En de film is iedere dag te zien. Vermeij: ,Het blijft in trek bij de mensen die hier komen. Zeker Nederlanders kennen de film en Bert Haanstra, die ook over de grens bekend is.”
De filmmaker heeft in Giethoorn een eigen bankje. Verder herinneren kunstwerken aan het Gieterse filmverleden: de fanfare sculptuur van kunstenaar Pepe Gregoire en een door Wim Kuijl gemaakt bronzen standbeeld van acteur Albert Mol, onthuld in 2008 bij het vijftigjarig filmjubileum.
Bron: De Stentor