100 Jaar Bert Haanstra herdacht in 2016

Holten – Honderd jaar geleden, op 31 mei 1916, werd filmmaker Bert Haanstra geboren in buurtschap Espelo bij Holten. Overijssel leverde Haanstra talloze filmlocaties voor speelfilms, lange en korte documentaires. Hij kreeg in zijn carrière ongeveer tachtig filmonderscheidingen, waaronder een Oscar voor zijn korte film Glas uit 1958.  Ook Eensgezindheid zal dit jaar op bijzondere wijze gedenken met een bezoek aan Giethoorn en het uitvoeren van de muziek uit de film “Fanfare”.

Jubileumjaar

In het jubileumjaar 2016 worden tal van activiteiten georganiseerd, verschijnt er een nieuw boek over Haanstra en komt de wandelgids ’In het voetspoor van Bert Haanstra’ uit. Ook RTV Oost doet verslag van allerlei activiteiten op radio, tv en internet. Programmamaker Peter Schoof wandelt het Bert Haanstra Pad dat onder meer door Holten en Goor loopt. Een verslag daarvan was eind april te horen op Radio Oost in het programma OverUIT de Kunst.

Bert Haanstra krijgt deze van de Amerikaanse ambassadeur Ph. Young een Oscar overhandigd voor zijn documentaire ‘Glas’ uit 1958

Bert Haanstra krijgt een Oscar overhandigd van de Amerikaanse ambassadeur Ph. Young voor zijn documentaire ‘Glas’ uit 1958

Bert Haanstra

Bert Haanstra was een van Nederlands grootste filmregisseurs. Daarnaast was hij een verdienstelijk fotograaf, schilder en tekenaar. Hij werd geboren in het buurtschap Espelo (Holten), groeide op in Goor, werkte en woonde in Amsterdam en in het Gooise Laren. Haanstra reisde veel, hij verbleef en werkte lange tijd in het buitenland. Toch zal hij in de herinnering blijven als ‘Filmer van Nederland’. Hij filmde in ons land tal van plaatsen en locaties, zoals aan het strand, in dierenpark, in musea, vanaf vaartuigen en vanuit helikopters.

 

Bert Haanstra in Giethoorn op de set van de film Fanfare

Bert Haanstra in Giethoorn op de set van de film Fanfare

 

Fanfare

Fanfare (1958) is de eerste speelfilm geregisseerd door Bert Haanstra. Met ruim tweeënhalf miljoen bezoekers is het na Turks Fruit de meest succesvolle Nederlandse speelfilm aller tijden. Aan de film werkt een keur aan Nederlandse artiesten mee. De film speelt zich af in Lagerwiede. In het plaatselijke muziekcorps Kunst en Vriendschap ontstaat een conflict tussen twee leden. Het gevolg is dat er twee fanfares ontstaan die elkaar bestrijden en afzonderlijk de eer van het dorp tijdens een concours willen verdedigen.

 

fanfare_5_194047_264888a

Scene uit “Fanfare”

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén reactie

  1. Th’ats the best answer of all time! JMHO

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.