Koninklijke onderscheiding voor Klazien Beets

Heiloo – Tijdens het Najaarsconcert op zaterdag 13 november 2004 van Eensgezindheid Heiloo en het Gospelkoor Joy uit Alkmaar is mevrouw Klazien Beets-Boot koninklijk onderscheiden en benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Onder toeziend oog van vele muzikanten, donateurs, supporters en overige belangstellenden kreeg zij door de burgemeester van Heiloo Den Boon de versierselen opgespeld. Het was een meer dan uitverkochte zaal in het ontmoetingscentrum van GGZ vol met mensen die niet alleen voor Eensgezindheid en Joy kwamen, maar vooral ook voor de penningmeester Klazien Beets. Want ook vele vrienden, kennissen en oud-collega’s van haar waren voor dit concert uitgenodigd.

Koninklijke onderscheiding

De cornet

Mevrouw Beets is in 1944 op 8 jarige leeftijd begonnen met het blazen op de cornet van haar vader, de toenmalige secretaris van Eensgezindheid Heiloo. De muzikale leer is haar met de paplepel ingegoten. Ze begon bij de drumband van Eensgezindheid en na een korte onderbreking werd ze door de toenmalige voorzitter gevraagd om op de bugel te komen spelen. Het duurde dan ook niet lang of al haar vier kinderen gingen ook “op de muziek”, dit alles naast haar drukke werk als melkboerin en later haar werk bij de civiele dienst op de Willibrordus-Stichting. Tot op de dag van vandaag speelt ze nog uit volle overtuiging mee in het orkest en geeft ze bovendien de jeugdleden alle gelegenheid om bij haar thuis de muzikale leer onder de knie te krijgen.

Penningmeester

In 1979 werd zij door haar vader Dirk Boot gevraagd penningmeester van Eensgezindheid te worden. Maar ondanks alleen een lagere schoolopleiding heeft zij deze verantwoordelijkheid met haar man Jan Beets (de grote tromslager uit die tijd) op zich genomen. Haar eerste boeking in het kasboek was 12 april 1979, heel symbolisch de verjaardag van haar vader. Sindsdien zag de boekhouding van de vereniging er altijd perfect uit en lenen bij een bank of geldschieter bleef een groot taboe voor haar. Dankzij haar beleid moest er altijd gespaard worden om instrumenten aan te kunnen schaffen, uniformen te vervangen etc. Maar ook de (wekelijkse) contributies moesten op tijd worden betaald en de donateurs krijgen ook nu nog de donateurskaarten van haar persoonlijk uitgereikt.

Organisatietalent

Naast de rol van penningmeester is Klazien Beets zeer actief betrokken bij de organisatie van concerten, optredens, serenades en andere muzikale gebeurtenissen. Dit zijn de belangrijkste drijfveren van een muziekvereniging. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het contact leggen met de zaalverhuurder, het regelen van de catering, het innen van de entreegelden, de bloemen voor de dirigent en eventuele andere gasten en alle andere werkzaamheden die in overleg met de muziekcommissie en evenementencommissie plaatsvinden. Zij heeft hierin een centrale sleutelrol te vervullen die ze altijd tot in de puntjes correct uitvoert. In de afgelopen 25 jaar zijn er ruim 200 concerten, optredens en serenades georganiseerd.

Maatschappelijke betrokkenheid

Er is geen lid of donateur van de vereniging waar zij niet of nauwelijks persoonlijk betrokken bij is. Of het nu een oude donateur is uit het bejaardenhuis die ernstig ziek is of een lid van de vereniging die een baby heeft gekregen, zij is erbij en staat klaar met een bosje bloemen, een taart of een leuke kaart. Dit wordt erg gewaardeerd, blijkens nalatenschappen voor de vereniging van overleden donateurs of gewoon het feit dat ze altijd en bij iedereen welkom is. Haar markante persoonlijkheid draagt er toe bij dat zij zeker onmisbaar is geworden voor de vereniging. Zij vertegenwoordigd daarmee een ware PR-functie die weinig leden kunnen evenaren. Er zijn weinig Heilooërs en instanties die Klazien Beets-Boot dan ook niet kennen, al was het alleen maar uit de tijd dat ze nog de melkzaak had. Allen dragen haar een warm hart toe. Maar ook nationaal gezien is de naam van Eensgezindheid Heiloo dankzij haar inzet steeds bekender geworden. De concertreizen van de vereniging naar onder andere Coesfelt, Ahaus, Bemmel en Pey hebben ertoe bijgedragen dat Heiloo voor vele mensen weer op de kaart is gezet.

Oud papier acties en uniformen

Ook haalt Klazien Beets sinds mens en heugenis oud papier op in de gemeente Heiloo ten bate van de verenigingskas. Vroeger gebeurde dat met eigen aanhangwagen, tegenwoordig staat ze ook regelmatig achter op de kraakwagen. Kenmerkend van haar is dat ze ruim voor aanvang van de ophaaldag bezig is met het verzamelen van oude kranten van kennissen, buren, vrienden en bekenden. Daarnaast is zij als bestuurslid ook verantwoordelijk voor de verzorging van de uniformen van de vereniging. Tot op heden heeft zij ervoor gezorgd dat iedereen er tip top uitziet. Voor nieuwe leden zoekt ze de juiste maten uit en laat zonodig iets verstellen of maken door de uniformenmaker. Ook zorgt zij ervoor dat iedereen er tijdens de concerten goed verzorgd voor de dag komen en ze presteert het zelfs om leden vooraf naar de kapper te sturen!

100 jarig archief

Als bijzondere verdienste voor Eensgezindheid mag zeker het beheer van het archief niet vergeten worden. Alle oude notulen, jaarverslagen, programmaboekjes, concoursrapporten, foto’s en natuurlijk de financiële documenten liggen bij Klazien Beets thuis op zolder. Zodra er aanleiding toe is, kan ze exact de juiste stukken van zolder halen. Dit was bijvoorbeeld het geval toen na 50 jaar de fanfare St. Joseph uit Pey naar Heiloo wilde komen voor een reunie en zij de stukken uit het jaar 1951 boven water wist te halen.

Allround Vrijwilligster

Last but not least is Klazien Beets geridderd wegens het feit dat ze altijd in het vrijwilligerswerk heeft gezeten. Zo is in de periode 1952 – 1960 vrijwilligster geweest bij het Rode Kruis afdeling Heiloo. Zij ging regelmatig mee met haar man Jan Beets naar diverse grote evenementen om EHBO te kunnen verlenen. Maar ook kort geleden is zij nog actief geweest met het verzamelen en versturen van hulpgoederen in containers naar Gambia. Zij bracht de goederen uiteindelijk zelf rond in dit arme derde wereld land. Maar ook in eigen land zorgt zij goed voor de medemens middels het brengen van ziekenbezoeken of het vervoer van mensen die slecht ter been zijn en toch ergens heen willen zoals voorbeeld een concert of toneelvoorstelling.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.